Sosyal Medya

Makale

VanÂ’da Yarma Åžeftali YetiÅŸtirememek

Bir gönül insanı hutbede babasının gayretinden söz ediyordu; “Babam Bursa’nın yarma ÅŸeftalisini çok severdi. Van’daki bahçesinde bu yarma ÅŸeftaliyi yetiÅŸtirmek için getirttiÄŸi fidanlardan istenilen verimi elde etmek için Bursa’dan toprak getirtti. Van’ın gittikçe soÄŸuyan ikliminden fidanlar etkilenmesin diye yaptırdığı seraya, Bursa’da hava kaç dereceyse o ısıda sabitlemek için klima sistemi bile kurdurdu. Bu konunun uzmanlarının direktiflerine harfiyen uydu. Ama tüm gayretine, bitmez tükenmez harcamalara raÄŸmen Bursa’nın yarma ÅŸeftalisini yetiÅŸtirmeyi baÅŸaramadı. Ortada bir ÅŸeftali vardı ama ne tadı, ne de görüntüsü yarma ÅŸeftaliyi andırmıyordu. Ãœstelik melez bir ırk dahi oluÅŸturulamamıştı.”

Olmayacak duaya amin denecek bu beyhude çaba, Ä°slamcılık serüvenimin en iyi özetidir desem yeridir. 1979 yılında biz de yaÅŸadığımız ÅŸehrin havasına, suyuna, toprağına, iklimine bakmadan bahçemizde Erzurum AÅŸkale’nin buÄŸdayını ve bunun yanına Kahire’nin pamuÄŸunu ektik. Bereketli hasatın yapılacağı harman ÅŸenliklerinin hayaliyle ailemizin ve çevremizin uyarılarına sırt döndük. Tüm gayretimizi ve imkanlarımızı bu yola tahsis edip o güne kadar önem verdiÄŸimiz her ÅŸeyi ikinci plana ittik. Ama tüm çabamıza raÄŸmen salınan buÄŸday baÅŸaklarından eser yoktu. Sonra bu hezimeti bir imtihan sanıp daha çok çalışıp vaktimizin çoÄŸunu AÅŸkale'linin gösterdiÄŸi yolda heba ettik. Darbeye bile aldırmaz tutumumuza raÄŸmen AÅŸkale buÄŸdayı yetiÅŸtirmeyi baÅŸaramadık. ‘Buraya baÅŸka ne ekelim de bu kadar gayret boÅŸa gitmesin’ diye sesli düşününce AÅŸkaleli tarafından tarddedildik. O sıralar tanıştığımız Of Hayrat’lıya olan hayranlığımız, Of’un çayını ve yanında Medine hurmasını yetiÅŸtirme giriÅŸimiyle sonuçlandı. Of Hayrat’lı buna mani olmaya çalışmasına ve Ä°stanbul’da bunlar yetiÅŸmez uyarılarına kulak asmadık. Hatta onu kaybettikten sonra dahi Of’un çayını  ve Medine hurmasını yetiÅŸtirme çabasına devam ettik ama bu da neticesiz kalmaya mahkumdu.

Yılların verdiÄŸi tecrübeyle ne ekeceÄŸimizi düşünürken o sıralar esen Malatya rüzgarının da tesiriyle ÅŸekerpare kayısı fidelerini dikip ürün bekler olduk. Ama olmuyordu. Ortaya çıkan ürünün ne tadı ne görüntüsü Åžekerpareyi andırmıyordu. Samimiyet zannettiÄŸimiz düşüncesiz gayretimiz ile ‘Fırkayı Naciye’ isimli bahçemizde, Samsun’un tütününü, Develi’nin girebolusunu, Pülümür’ün mantarını yetiÅŸtirme çalışmamız da sonuçsuz kaldı. Ãœstelik itikadi mezhep uyarıları ve Abd kotaları yüzünde Tahran’a ait hangi ürünlerin yetiÅŸtirileceÄŸini düşünmeyi bile bidat saydık. Postmodern darbeden hata can kaybına uÄŸratan depremlerden bile etkilenmeden gösterdiÄŸimiz büyük çabalar bizi üretici kılamadı. Yan bahçelerde üretilen ürünler de aslına uygun yetiÅŸmediÄŸi halde, onlar diÄŸer bahçelerin ürünün kalitesizliÄŸiyle uÄŸraÅŸtıklarından kendi ürünlerini deÄŸerlendirmeye bir türlü fırsat bulamadılar.

Ama her ÅŸey ‘hasale’ kökünden türeyen Müstahsil(üretici yetiÅŸtirici) kelimesiyle Tahsil görmek(yetiÅŸtirilmek) kelimelerini birbirine karıştırmamızdan başımıza geldi. Usul hatası, uygulamadaki tüm yetiÅŸtirme çabamıza raÄŸmen yetiÅŸemeden (tahsil göremeden) bir ömrü heba ettik. Ne yazık ki bir sonraki nesile, nasıl tahsil görmesi gerektiÄŸini aktaramadığımız gibi bu topraÄŸa uygun ürünün nasıl seçilip yetiÅŸtirileceÄŸine dair tecrübelerimizi de devredemedik.

Bugün kafamızı kaldırıp bu Ä°stanbul denen ÅŸehrin toprağına, havasına suyuna göre ne yetiÅŸtirilir diye bakmaya çalıştığımızda, ne gökyüzü görünüyor, ne boÅŸ toprak parçası kalmış, üstelik su, Melen çayından borularla getiriliyor. Bugüne kadar bize yol göstermeyi kendine dava edinmiÅŸ Anadolu’nun çeÅŸitli yörelerinden gelmiÅŸ önderlerse(!), bu günün popüler ürününü, yeni ekipleriyle her yere diker olmuÅŸlardı. Banka kredi destekli, 9 ÅŸiddetindeki depreme dayanıklı, havuzlu, çok katlı, kalıcı konut adlı bu çok kazandıran ürün, Anadolu menÅŸeli namlı mücahitleri önce müteahhit ÅŸimdilerde ise her ÅŸeye müsait hale getirdi…

Bizse buralardan hicret edip bir Anadolu kasabasına yerleşmenin hayaliyle yaşar olduk.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.